İlber Ortaylı’dan Daron Acemoğlu’na: Aldığı bilim ödülünün durumunu düşünerek daha oturaklı değerlendirmeler yapması tavsiye edilir

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nobel Ödüllü Profesör Daron Acemoğlu’na Eleştirilerde Bulundu

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nobel ödüllü Profesör Daron Acemoğlu’nu eleştirdi. Ortaylı, Oksijen gazetesindeki geçmiş yıllarda Arapların Osmanlı döneminde iktisadi gelişimi ve Macaristan üzerine yazdığı yazılarıyla ilgili Acemoğlu’na bazı eleştiriler yöneltti.

“Acemoğlu’nun Yorumları Kampüsteki Arap Entelektüellerinden Esinlenerek Kaleme Aldığı Açık”

Ortaylı, Acemoğlu’nun Arapların Osmanlı döneminde iktisadi gelişimi üzerine yazdığı Oksijen gazetesindeki yazısını eleştirerek “Maalesef boştu” dedi ve şunları kaydetti:

“Anglosakson tarihçiler ve özellikle İsrail’de 19. yüzyıl Arap ülkeleri üzerine yapılan ciddi araştırmalar vardır. Bu konuda Acemoğlu’nun yorumlarının, kampüsteki Arap entelektüellerinden esinlenerek kaleme alındığı açıktır. Daron Bey’e göre bir gelişme görülmemiş olsa da, tarihi izleyen Britanyalı parlamento üyesi Mark Sykes gibi başka kişiler farklı şeyler söylüyor.”

“Densizlik”

Ortaylı, Acemoğlu’nun yine Oksijen’deki Macaristan üzerine yazdığı yazıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“‘Macaristan demokrat değilmiş, Avrupa Birliği’nden atılmalıymış.’ Bu tür ifadeleri kullanan kişi, Amerikalı olsa da MIT’de profesör olsa da bir şarktan gelen bir delikanlıdır. Avrupa tarihine ne kadar hakim olduğunu bilemiyorum. Eğer Macaristan Avrupa Birliği’nden çıkarılırsa, Avrupa Birliği ne işe yarayacak? Bu gibi ifadeleri kahve konuşmalarında kullanabilirsiniz. O tarihte Nobel ödülü almamış olabilir, ancak yine de saygın bir akademisyendi. Bu tür şeyleri açıkça söylemek densizliktir. Bazı durumlarda sınırlamalar ve denge gereklidir.”

“O Kitabın Tesiri Altında Kaldığını Tahmin Ediyorum”

Ortaylı, Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun gazeteci Fatih Altaylı’nın YouTube kanalında yaptığı Mustafa Kemal Atatürk eleştirileriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Acemoğlu’nun Atatürk’ün merkeziyetçilik çabalarına ilişkin açıklamalarının, Zürcher’in yorumlarından etkilendiğini belirtti. Ortaylı, şunları kaydetti:

“Zürcher, kaynak kullanımı bakımından oldukça kısıtlı bir yazardır. Başka kitaplar okuduğunu pek düşünmüyorum. Eğer Avrupa kaynakları aranıyorsa, cumhuriyet dönemi için Bernard Lewis ve Andrew Mango gibi yazarlara başvurabilirsiniz. Daron Acemoğlu, aldığı bilim ödülüne layık biridir. Bu nedenle daha dengeli ve düşünceli değerlendirmeler yapması tavsiye edilir.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top